Türk Mühendisi Remzi Başbuğ Roportaj

Remzi Başbuğ Kimdir?

1979 Nevşehir doğumlu, üniversite mezunu, evli ve Nina adlı kız ve Emirhan adlı erkek çocuk babası.

Öğretim hayatı nerede geçti?

İlkokul, ortaokul ve liseyi Nevşehir’de okudum. Üniversite eğitimim için İstanbul’a geldim.

Elektriğe ve manyetiğe olan merakınız ne zaman başladı?

Ortaokulda başladı. Bunun üzerinde üniversitede eğitim almaya başladım böylelikle merakım ve isteğim daha da arttı.

Almanya’ya elektrik ve manyetikle ilgili eğitim almaya gittim

Almanya’da gerçekten elektrik ve manyetik alanında usta olan isimlerden eğitim aldım. Aldığım bu eğitim içimdeki isteği daha da alevlendirdi.

Almanya’dan makine satış disbritörlüğü aldım

Almanya’dan makinalar getirttim ve makinaların satışına başladım. Makinaların içine girdikçe insanlarında şikayetlerini dinledikçe bilgim artmaya devam ediyordu. Bilgim arttıkça merakım da bir yandan artıyordu. Git gide çevrem genişlemeye başladı, bilgim arttı tüm bunlar kendime olan özgüveniminde artmasını sağladı. Şunu unutmayın bilgi ve becerilerinizi aklınız ve hayallerinizle birleştirebilirseniz başarıya ulaşırsınız.

İstanbul’da dedektör üretenleri ve satanları gözlemledim

İstanbul’da dedektörlerle ilgilenenleri ve satışını yapanları inceledim. Almanya’da aldığım eğitimi ve çalışma disiplinimi buradaki genç mühendislerle birleştirince Assuva Dedektörü kurmuş olduk ve güzel çalışmalar için kolları sıvadık.

Türk Mühendislerin başarı hikayesini yazmak için çalışmaya hızlı devam ettik

Ürettiğimiz dedektörler yeraltından sağladıkları anlık canlı görüntülerle, hedefin uzaklığını ve derinliğini tespit etme özellikleriyle Türk askeri için güzel bir kaynak ve Türk mühendisleri için gurur kaynağı oldu.

Şimdi Türkiye’de isim hakkı bizde ve diğer cumhuriyet ülkelerine satış yapıyoruz

Yaptığımız cihazların özellikleri ve kalitesi fark edildikçe uluslar arası bir firma haline geldik. Şu anda dünyaya ürettiğimiz cihazları ihraç ediyoruz.

Sizce Sevgi Nedir?

Sevgi kötülüğü yok eder, iyilikleri yayar, katı kalpleri yumuşatır. Sevgi karşılıklıdır ve iki tarafa da kazandırır; sevgiyi veren mutlu olur, sevilen şefkat duyar.

Atatürk’ün Kitaplar Hakkındaki Düşüncelerini Biliyor musunuz?

Atatürk, çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini kitaba vermeseydim bugün yaptığım işlerin hiçbirini yapamazdım. derdi. bende işimde bilgiye ve teknolojiye ve de basın danışmanlığına önem verdim, daha çok kitap okumaya çalıştım. Önderimizin savaş alanlarında bile elinden kitap düşmemiş bizde bu yüzden her fırsatta okumak ve öğrenmek zorundayız. Öğrendiklerimizin ve hayallerimizin bizi buraya taşıdığını unutmamalıyız.

Sizce Güven Nedir? Çevrenize Güven Veriyor Musunuz?

Güven çekirge gibidir; kaçınca bir daha geri gelmez. Bizde güven çok önemlidir.Çok şükür biz dostlarımıza ve müşterilerimize o güveni verdik.

Baba Nedir?

Babası ile vakit geçirene, babasını dinleyene, babasına zaman ayırıp kocaman sarılabilene ne mutlu.

baba olmak demek sorumluluk sahibi olmak demektir. Baba riskleri göze alandır, baba acı çeker ama çocuklarına yansıtmaz. Bizde işimizde bir baba edasıyla çalışıyoruz.

Hz. Ali’nin Oğlu Hasan ‘A Vasiyeti Hatırlarmısınız
Hz. Ali, hain bir el tarafından yaralandığında oğlu Hz. Hasan ağlayarak yanına girer. Hz. Ali: “Seni ağlatan nedir oğlum?” der. “Nasıl ağlamayayım, sen vefat etmek üzeresin.” der. Hz. Ali: “Yaptığında sana zarar vermeyecek sekiz tavsiyemi ezberle oğlum” der ve sözlerine şöyle devam eder:

Ahmakla Arkadaş Olmaktan Sakının
“Zenginliğin en iyisi akıl zenginliğidir. En büyük fakirlik de ahmaklıktır. En büyük yalnızlık kendini beğenmektir. En büyük şeref güzel ahlaktır.” Hz. Hasan, “Babacığım bu dört tanesi. Bana diğer dördünü öğret.” dediğinde ise Hz. Ali şöyle buyurur: “Ahmakla arkadaş olmaktan sakın. Sana faydalı olmak isterken zararı dokunur. Yalancı ile arkadaş olmaktan sakın. Çünkü o sana uzağı yakın, yakını uzak gösterir. Cimri ile arkadaş olmaktan sakın. Çünkü o kendisine en çok ihtiyaç duyduğun anda senden uzaklaşır. Fasıkla, kötü kimse ile arkadaş olmaktan sakın. Çünkü o çok değersiz bir şeye seni satar.”

Hz. Ali, oğulları Hasan ve Hüseyin’e, özetle takvalı olmalarını, namaz kılmalarını, zekat vermelerini, öfkelerini yutmalarını, dost ve akrabalarına ziyarette bulunmalarını, affedici olmalarını, Kur’an’a bağlı yaşamalarını, komşularıyla iyi geçinmelerini, kardeşleri Muhammed b. Hanefiye’ye iyi davranmalarını vasiyet eder.

“Ey Ali! Her şeyin bir afeti vardır: Sözün afeti yalan, bilginin afeti unutmak, ibadetin afeti riyakarlık, zarifliğin afeti sululuk, cesaretin afeti taşkınlık, müsamahanın afeti başa kakmak, güzelliğin afeti kendini beğenmek, değerin ve asaletin afeti iftihar, hayanın afeti zayıflık, keremin afeti böbürlenmek, ihsanın afeti cimrilik, cömertliğin afeti israf, ibadetin afeti kibir, dindarlığın afeti hevadır.

Ey Ali! Bir kişi seni yüzüne karşı överse şöyle de:

“Allah’ım! Beni söylediklerinden daha hayırlı birisi yap, bilmedikleri işlerimi bağışla, hakkımda söyledikleri hususta beni yargılama.” Böyle yaparsan onların sözlerinden emin olursun.

Ey Ali! Her türlü kem gözden uzak kalman için şöyle demen gerekir:

“Allah neyi dilerse o olur, neyi dilemezse o olmaz. Ben Allah’ın her şeye güç yetirdiğine şahitlik ederim. Allah her şeyi bilgisiyle ihata etmiş (kuşatmış), her şeyi sayıca saymıştır. O’ndan başka güç ve kuvvet sahibi yoktur.”

Mustafa Kemal Atatürk’ün Çocuklara Vasiyeti

Küçük hanımlar, küçük beyler, sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk pırıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizlersiniz. Kendinizin ne kadar mühim ve kıymetli olduğunuzu unutmayın bunu düşünerek çalışın ve ona göre beslenin.

Mutlu Olma Yolunda Atılacak 5 Adım Nedir?

1. Yeni bir şeyler üzerinde şansınızı deneyerek çevrenizdeki alanı genişletmeye çalışın.
  2. Sadece “tek cevap’’ tuzağına götüren düşünceleri yıkın.
  3. Hayal kurmaya ve ümit etmeye cesaret edin.
  4. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın.
  5. Bir şeye veya birisine dikkatinizi yöneltin.

İş Yaşamının 7 Günahı Nedir?

Bir işyerinde çalışıyorsanız bazı kurallara dikkat etmeniz gerekir. Size doğru gibi gelen ama asla yapılmaması gereken bazı şeyler vardır. İşte iş yaşamında göze batan özelliklerin 7 maddesi…

-Tembellik

-Çalışmaya doymamak

-Kıskançlık

-Öfke

-Aşk

-Açgözlülük

-Gurur

Anın Kıymetini Bilmek

İnsanlarla öyle geçinin ki düşmanlarınız bile ölümünüze ağlasın. Saniyenin, dakikanın, saatin ve gününün kıymetini bilerek yaşayın. İnsanların yüreğindeki kanalda sevgiyle yol alın ki dost kazanabilin.

Kendi Düşüncenizi Başkalarına Zorla Dayatmayın

Evinizde ya da işyerinizde olsun düşünce ve fikirlerinizi karşınızdakilere zorla veya bir şeylerden korkutarak dayatmayın. Fikirlerinizi medenice masaya koymayı, insanlarla fikir alışverişinde bulunmayı bilin.

Evinizin Çobanı Siz Olun

Bir evin reisi babadır, baba aynı zamanda o evin çobanıdır da. Evine bakacak, koruyacak, ailesini doyuracak, güvenilir olacak. Her şeyi layık olduğu şekilde yapacak. Sürüsüne layık bir çoban olacak…

Tavus Kuşu Misali Olan İnsanlardan Uzak Dur

Evde tavus kuşunun durmadığı gibi anlayışlı olmayan kişiler de senin yanında durmaz. Sözüne güvenilmez, sürekli rota değiştirir. Seni öven, seni pohpohlayan insanlardan uzak durmasını bil…

Cahil Arkadaş Pimi Çekilmiş Bombadan Farksızdır

Cahil arkadaş pimi çekilmiş bir bomba gibidir. Cahilde incelik yoktur. Cahilde lütuf yoktur. Cahilde hayvani arzu ve istekler çoktur. Cahille asla tartışma, susmak senin için daha hayırlıdır.

Cömert Kişi

Yoksul kişi cömertliğin aynasıdır. Cömert kişi kırıcı söz söylemez. Cömert kişi fakirleri korur. Cömert kişi kurdu, kuşu düşünür. Cömert kişide merhamet ve sevgi vardır.

Günün Kıymetini Bilmek

İnsanlarla öyle geçinin ki düşmanlarınız bile ölümüne ağlasın. Saniyenin, dakikanın, saatlerin ve günün kıymetini bilerek yaşa. İnsanların yüreğindeki kanalda sevgiyle yol al ki dost kazanasın.

Dost Edinmenin Yolu

Dostlarınızı sıkça ziyaret edin. Dosta giden yollar zamanla diken ve çalılarla kaplanır. Bu yolları tatlı dille, güler yüzle, nezaketle, ilgi ve alaka göstererek açın. Böylece onun kalbine giden geniş bir yol elde etmiş olacaksın. Böyle yaparsan onun dost listesinde her zaman yerin olur.

Küsmek

Bir mümin bir başka bir müminle ancak 3 gün küs kalabilir. Küsmek çocuk işidir. Akıllı, olgun insanlar küsmez. Fikirler ayrı, farklı olabilir. Kabullenmeyebilirsin, kızabilirsin hatta tartışabilirsin. İnanın zaten bu durum zaman içinde geçer gider, unutulur akılda bile kalmaz.

Gönül Dili Önemli

Ağızdan çıkan kelimeler nereden geldiği önemlidir, kelimeler keskin, kırıcı olabilir. O kelimelerin ifade ettiği mana geldiği yere göre değişir. Kelimeler gönül telinden geliyorsa tesiri de algılaması da farklı olur. Gönülden çıkan gönüle ulaşır unutmayın.

Usta Olmak

Öğrenci hocasıyla cebelleşir, asker komutanıyla cebelleşir ama saygıdan ve görevden dolayı itaat eder ve işini severek yapmaya devam eder. Ama her ne olursa olsun ustadan ustalığını öğrenmesini bilmek gerek.

Hile ve İnsan

Hile yapan insan bunun karşılığını yaşattığını yaşatarak alır. Arkadaşın sana hile yaparsa sabırlı ol acele etme, beklemesini bil. Yanlışa yanlışla karşılık verme o zaten layığını bulacaktır.

Kötü Ahlaklı İnsanlar

Ahlakı kötü olan insanlarla asla arkadaş olma. Hayatındaki en büyük darbeyi bu arkadaşlarından yersin. Darbesi ağır olur, bedelini, malınızla hatta canınızla ödersiniz.

Kibirli İnsanlar

Bu insanlar kendisini akıllı, gönlü güzel gösterir. Güzel giyinir, sofrası geniş ve zengin olur. Övgü dolu cümleler kurar ama yine de gizli bir kibri olur. Böyle insanlardan uzak durun.

Röportaj: Gazeteci Ayson Karabağ

Kaynakça: LINK